Proč je magnesium nejlepší lék na nespavost?

Nedostatek jednoho minerálu může způsobit problémy s kvalitou spánku. Co je to za prvek a jak jej lze doplnit?

Kvalita spánku závisí na mnoha faktorech. Stres, nemoci, ale také nevhodná strava a nedostatek živin mohou vést k poruchám spánku a problémům s usínáním. Ukazuje se, že pro zlepšení kvality spánku je zásadní doplnit jednu složku stravy.

Hořčík a kvalita spánku

Hořčík je prvek, který podporuje mozek a nervový systém, a proto ovlivňuje spánek a regenerační procesy v těle. Ke zhoršení kvality nočního odpočinku stačí i mírný nedostatek hořčíku, způsobený například přílišnou fyzickou námahou, nevhodnou stravou nebo nadměrným množstvím kávy.

Aby se zlepšila kvalita spánku, abyste se během noci příliš často nebudili nebo nespali příliš mělce, je vhodné užívat doplňky stravy s hořčíkem. Navíc je vhodné spolknout tabletu těsně před spaním a ne ráno, jak to dělá mnoho lidí. Hořčík pomáhá regenerovat buňky a také podporuje regulaci hladiny melatoninu, který je zodpovědný za snadnější usínání.

Nedostatek hořčíku je jednou z příčin nespavosti

Příliš málo hořčíku v těle může vést k nespavosti. Pokud problémy se spánkem nejsou občasné, ale vyskytují se pravidelně, je vhodné užívat hořčík. Nejenže zlepší kvalitu vašeho nočního odpočinku, ale může také snížit hladinu stresu a podpořit paměť a koncentraci.

Magnesium – PRO SPÁNEK

Tento speciální produkt – Magnesium – PRO SPÁNEK, který je složen nejen z vysoce kvalitního a vysoce vstřebatelného hořčíku, ale je obohacen také o tryptofan, chmel otáčivý, kozlík lékařský a vitamín B6. Tzn. látky, které stimulují tvorbu melatoninu a významně pomáhají k odbourání spánkových poruch.

Našemu lékařskému týmu prošlo rukama nespočet různých doplňků stravy na podporu spánku, avšak tento je svým přírodním, kvalitním a účinným složením opravdový unikát. Změny ve kvalitě spánku lze pociťovat již po prvním užití. Navíc je možné (a dokonce vhodné!) jej užívat dlouhodobě bez jakýchkoliv negativních dopadů na organismus.

Jelikož je Herbalus česká firma, měli jsme možnost “nahlédnout ji pod pokličku”, tzn. vidět na vlastní oči vývoj, výrobní proces, kvalitu surovin a osoby, které za projektem stojí. Můžeme tedy tento produkt s čistým svědomím doporučit.

Navíc se nám v rámci výše zmiňovaného podařilo pro Vás, naše klienty, čtenáře a podporovatele Spánkového Poradenství, dohodnout slevu na nákup u této společnosti, a to ve výši 10%.

Stačí pouze v košíku při dokončení nákupu použít kód: SP10
Sleva se vztahuje nejen na Magnesium – PRO SPÁNEK, ale na celý sortiment této firmy.

Hořčík ve stravě

Do jídelníčku je vhodné zařadit i potraviny bohaté na tento prvek. Hořčík je obsažen v hořké čokoládě, oříšcích a kakau, ale také v kroupách (např. pohance), ovesných vločkách, celozrnném chlebu, špenátu a petrželi. Dobrým zdrojem hořčíku jsou také některé druhy ovoce, například banány, jahody nebo fíky.

Je také dobré mít na paměti, že některé nápoje vyplavují hořčík z těla. To platí nejen pro kávu, ale i pro alkohol. Pokud se tedy chystáte na večírek, během kterého budete pít víno nebo jiné alkoholické nápoje, snažte se následující den doplnit hořčík do těla konzumací produktů, které ho obsahují hodně.

Zde jsme pro vás vypracovali tabulku běžných potravin a jejich obsah hořčíku.

Obiloviny Obsah hořčíku mg/100 g výrobkuZeleninaObsah hořčíku mg/100 g výrobkuOřechyObsah hořčíku mg/100 g výrobku
pšeničné otruby490sójové boby, suchá semena216mandle269
pohankové kroupy218bílé fazole, sušené169arašídy180
müsli se sultánkami a ořechy136hrách, sušená semena124pistácie158
ovesné vločky129petržel, listy89lískový ořech140
hnědá rýže110červená čočka, sušená semena71vlašské ořechy99
ječné kroupy100špenát53kokosové hobliny90

Cukr a výrobky z cukruObsah hořčíku mg/100 g výrobkuOvoceObsah hořčíku mg/100 g výrobku
kakao 16% prášek420fíky, sušené78
Sezamová semínka167Datle, sušené54
Hořká čokoláda165sušené meruňky, sušené42
Kávová čokoláda134avokádo39
Dezertní čokoláda129banán33
Mléčná čokoláda97meloun23

MasoObsah hořčíku mg/100 g výrobkuRybyObsah hořčíku mg/100 g výrobku
kuřecí pudink45treska polní, čerstvá43
krůtí prsní maso bez kůže35sleď, solený39
kuřecí prsní maso bez kůže33uzený sleď “Pikling”33
hovězí maso, svíčková26sardinky, čerstvé31
vepřové maso s kostí, syrové24makrela, čerstvá30
skopové, plecko23losos, uzený30

Nejdůležitější zdravotní vlastnosti hořčíku

Hořčík stabilizuje funkce nervového systému a zlepšuje činnost šedých buněk. Podílí se na metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků, určuje přísun energie do tkání a buněk organismu, zejména do nervových buněk mozku, které jsou citlivé na její nedostatek. Snižuje také jejich hyperaktivitu a má na organismus uklidňující účinek. Zlepšuje paměť a myšlení.

Hořčík je zodpovědný za efektivní fungování kardiovaskulárního systému. Ukázalo se, že obyvatelé oblastí s tvrdou vodou (obsahující hodně hořčíku) umírají mnohem méně často na infarkt. Vědci předpokládají, že kdyby takovou vodu pili všichni, počet úmrtí by se snížil dokonce asi o 19 procent.

Hořčík nejen zabraňuje srdečním onemocněním, ale také podporuje jejich léčbu. Podává se intravenózně lidem po srdečním infarktu (zabraňuje tvorbě sraženin a nebezpečné arytmii).

Při nedostatku hořčíku v těle se mohou stěny cév smršťovat, což vede ke zvýšení krevního tlaku. Proto se lidem s hypertenzí doporučuje jíst potraviny bohaté na hořčík.

Hořčík v kombinaci s vápníkem a vitaminem D posiluje kosti a zuby a zabraňuje osteoporóze. Za předpokladu, že ho tělu dodáte dvakrát méně než vápníku. Pokud tedy jíte hodně hořčíkových výrobků nebo užíváte doplňky stravy, musíte také zvýšit množství vápníku ve stravě. Nerovnováha oslabuje účinek obou prvků.

Hořčík zlepšuje trávení, zabraňuje tvorbě kamenů v ledvinách, reguluje činnost štítné žlázy a rozšiřuje dýchací cesty, což pomáhá při léčbě astmatu a bronchitidy.

Chrání tělo také před toxickými prvky (např. olovem, kadmiem, rtutí), které se nacházejí v zelenině a ovoci z kontaminovaných oblastí. Reguluje také svalové napětí a pomáhá při léčbě zranění, chronické únavy a fibromyalgie.

Hořčík zmírňuje premenstruační syndrom a menstruační bolesti. Pravděpodobně může také předcházet migrénám (dokonce je léčit) a cukrovce II. typu a chránit před komplikacemi tohoto onemocnění.

Hořčík posiluje svaly a zklidňuje nervy

Hořčík zlepšuje činnost šedých buněk a pomáhá předcházet srdečním chorobám. Nedostatek hořčíku může způsobit příznaky, které mohou být matoucí. Každá maličkost vás vyvede z rovnováhy, špatně spíte a občas vás chytají křeče? Nebo si stěžujete na záškuby víček a neustálou únavu? Než začnete běhat po doktorech, začněte s doplňováním hořčíku. Jaké jsou vlastnosti hořčíku a jeho nejlepší zdroje? Jak zvýšit vstřebatelnost hořčíku a komu hrozí jeho nedostatek?

Hořčík je pro tělo nezbytný pro správný průběh životních procesů. Mnoho lidí však trpí nedostatkem hořčíku (hypomagnezémií).

Důvod? Příčinou bývá konzumace vysoce zpracovaných potravin, život ve spěchu a stres. Koncentrace hořčíku v těle se snižuje také vlivem některých onemocnění, léků a vysoké fyzické námahy.

Nedostatek hořčíku – příznaky

Jak poznáte, že má tělo nedostatek hořčíku? Náhlý nedostatek hořčíku se může projevit těmito symptomy:

  • záškuby očních víček
  • křeče v lýtkách
  • brnění a necitlivost končetin
  • zhoršení nálady
  • obecná slabost
  • snížená kvalita spánku
  • bolesti hlavy a závratě

Pokud příliš nízká koncentrace tohoto prvku přetrvává po dlouhou dobu, může se jednat o chronický nedostatek hořčíku. V tomto případě se mohou objevit následující příznaky:

  • inzulínová rezistence
  • diabetes II. typu
  • hypertenze
  • ateroskleróza
  • bronchiální astma
  • arytmie
  • deprese

Hořčík se ne nadarmo nazývá prvkem života – v organismu hraje velmi důležitou roli, podílí se na několika stovkách biochemických procesů a ovlivňuje fungování různých systémů. Hořčík se nachází v mnoha potravinách, proto ho můžeme snadno dodávat do našeho organismu potravou a v případě jeho nedostatku můžeme sáhnout po přípravcích dostupných v lékárnách.

Více se o přínosech hořčíku můžete dočíst také například v tomto článku: Hořčík v těle – význam a účinky jeho nedostatku a nadbtyku.

Autor: Jan Kravský